Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Eigenaresse Berlijns naaicafé geeft nu les in Dordrecht Zelf met de naaimachine aan de slag.

De Dordtse Linda Eilers startte in Berlijn het eerste naaicafé ter wereld. Na twaalfenhalf jaar vond ze het tijd om ‘naar huis’ te gaan. Sinds oktober runt ze een naaistudio in Dordrecht, aan de Pieter Zeemanweg 47.

Een broek inkorten, een tas maken of een nieuwe rits inzetten. Wie het nog niet kan, kan het nu leren in het atelier van Linda Eilers. In het atelier staan meerdere naaimachines, lockmachines, een snijtafel en een stoomstrijkijzer. En er is koffie en thee.

Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er naaicursussen, en zij die het willen leren, kunnen op die dagen ook aan de slag. ‘Deelnemers kunnen zelf aangeven wat ze willen leren, of het nu een eerste project is of iemand heeft al veel ervaring. De lessen zijn individueel en iedereen werkt aan een eigen project. Ook voor gevorderden.’ Maatwerk Wie het werk liever overlaat aan een expert, kan ook bij Eilers terecht.

´Ik kan maatwerk leveren, van een doordeweekse broek tot een trouwjurk.’ Ze kan bijna alles maken van textiel. Zo maakt ze ook kussens op maat en zitzakken. En ze maakte een 26 meter lange regenboogvlag voor de Dordrecht Pride en de Rotterdam Pride.

Berlijn Het naaicafé in Berlijn bestaat inmiddels niet meer. ‘Ik koos in 2006 voor Berlijn omdat ik daar een betaalbaar pand kon huren. Bovendien is het daar veel normaler om zelf je kleren te maken. Die cultuur hadden we nog niet zo in Nederland.’ Het naaicafé werd een succes.

Het publiek bestond uit een kleurrijke mix uit de multiculturele wijk Kreuzberg. En het concept ging de hele wereld over. Ook in Nederland zijn er nog twee succesvolle naaicafés volgens hetzelfde principe, het Naaicafé Rotterdam en het Naaicafé Arnhem. Eilers wil nu verder in de stad waar ze is geboren en getogen. ‘Het was tijd om naar huis te gaan’. Zie www.kleermaker-dordrecht.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Aanrijding op oversteekplaats in Wielwijk

DORDRECHT – Op de fiets- en voetgangersoversteekplaats op de Karel Doormanweg in Wielwijk is vanavond een jongeman op een step aangereden. Bizar detail is dat er uitgerekend vandaag fietssilhouetten zijn geplaatst om automobilisten attent te maken op de oversteekplaats. Sinds de verkeerssituatie in 2016 is aangepast ging het hier al meermaals mis. De jongen die vanavond werd aangereden is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De weg was tijdelijk afgesloten.(Foto’s: Thymen Stolk)

Actueel

Mooie, maar ijskoude trouwdag

DORDRECHT – Ze hadden het ‘tentje en het bandje’ al geregeld, maar ja, corona. De trouwdag van Barbara Kooijman en Freek van Nieuwenhoven uit Dordrecht moest vrijdag dus iets anders ingevuld worden. En uitgerekend die dag was het kouder dan het in lange tijd was geweest. “We hebben onder andere foto’s gemaakt op het Groothoofd. Dat was bijna niet te doen”, blikt Barbara terug.

Actueel

Jonge speurneuzen in Wielwijk

DORDRECHT – Er wordt volop gespeurd in Wielwijk. Het team van basisschool De Albatros heeft vorige week een speurtocht in de wijk uitgezet. “De eerste formulieren hebben we alweer terug”, vertelt directrice Suzanne van Burik enthousiast. Omdat de lockdown is verlengd, en de scholen deze week daarom toch niet open konden, bedachten ze bij De Albatros een activiteit om de leerlingen te stimuleren om naar buiten te gaan.