Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Eigenaresse Berlijns naaicafé geeft nu les in Dordrecht Zelf met de naaimachine aan de slag.

De Dordtse Linda Eilers startte in Berlijn het eerste naaicafé ter wereld. Na twaalfenhalf jaar vond ze het tijd om ‘naar huis’ te gaan. Sinds oktober runt ze een naaistudio in Dordrecht, aan de Pieter Zeemanweg 47.

Een broek inkorten, een tas maken of een nieuwe rits inzetten. Wie het nog niet kan, kan het nu leren in het atelier van Linda Eilers. In het atelier staan meerdere naaimachines, lockmachines, een snijtafel en een stoomstrijkijzer. En er is koffie en thee.

Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er naaicursussen, en zij die het willen leren, kunnen op die dagen ook aan de slag. ‘Deelnemers kunnen zelf aangeven wat ze willen leren, of het nu een eerste project is of iemand heeft al veel ervaring. De lessen zijn individueel en iedereen werkt aan een eigen project. Ook voor gevorderden.’ Maatwerk Wie het werk liever overlaat aan een expert, kan ook bij Eilers terecht.

´Ik kan maatwerk leveren, van een doordeweekse broek tot een trouwjurk.’ Ze kan bijna alles maken van textiel. Zo maakt ze ook kussens op maat en zitzakken. En ze maakte een 26 meter lange regenboogvlag voor de Dordrecht Pride en de Rotterdam Pride.

Berlijn Het naaicafé in Berlijn bestaat inmiddels niet meer. ‘Ik koos in 2006 voor Berlijn omdat ik daar een betaalbaar pand kon huren. Bovendien is het daar veel normaler om zelf je kleren te maken. Die cultuur hadden we nog niet zo in Nederland.’ Het naaicafé werd een succes.

Het publiek bestond uit een kleurrijke mix uit de multiculturele wijk Kreuzberg. En het concept ging de hele wereld over. Ook in Nederland zijn er nog twee succesvolle naaicafés volgens hetzelfde principe, het Naaicafé Rotterdam en het Naaicafé Arnhem. Eilers wil nu verder in de stad waar ze is geboren en getogen. ‘Het was tijd om naar huis te gaan’. Zie www.kleermaker-dordrecht.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Politie bekeurt alcoholdrinkers

DORDRECHT – De politie en Handhaving hielden donderdagavond een overlastactie. Alle bekende overlastlocaties in Krispijn, Wielwijk en Crabbehof werden daarbij meegenomen. Tijdens de actie werden zes mensen bekeurd voor het drinken van alcohol in een gebied waar dat niet is toegestaan.

Actueel

VIDEO: Glasbakken overvol – deel 2

Fotograaf Leo Stolk reed woensdagavond langs supermarkt Dirk op de Brouwersdijk. De hoeveelheid lege flessen en potten naast de glasbak was enorm en overtrof de hoeveelheid eerder van de week op de Grote Markt. Hij vraagt zich af of de bakken wel geleegd worden.

Actueel

Geluidsscherm langs A16 krijgt steeds meer vorm

Er wordt al maanden aan de uitbreiding van het geluidsscherm langs Rijksweg A16 gewerkt. Langzaam maar zeker krijgt deze megaklus steeds meer vorm.