Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Eigenaresse Berlijns naaicafé geeft nu les in Dordrecht Zelf met de naaimachine aan de slag.

De Dordtse Linda Eilers startte in Berlijn het eerste naaicafé ter wereld. Na twaalfenhalf jaar vond ze het tijd om ‘naar huis’ te gaan. Sinds oktober runt ze een naaistudio in Dordrecht, aan de Pieter Zeemanweg 47.

Een broek inkorten, een tas maken of een nieuwe rits inzetten. Wie het nog niet kan, kan het nu leren in het atelier van Linda Eilers. In het atelier staan meerdere naaimachines, lockmachines, een snijtafel en een stoomstrijkijzer. En er is koffie en thee.

Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er naaicursussen, en zij die het willen leren, kunnen op die dagen ook aan de slag. ‘Deelnemers kunnen zelf aangeven wat ze willen leren, of het nu een eerste project is of iemand heeft al veel ervaring. De lessen zijn individueel en iedereen werkt aan een eigen project. Ook voor gevorderden.’ Maatwerk Wie het werk liever overlaat aan een expert, kan ook bij Eilers terecht.

´Ik kan maatwerk leveren, van een doordeweekse broek tot een trouwjurk.’ Ze kan bijna alles maken van textiel. Zo maakt ze ook kussens op maat en zitzakken. En ze maakte een 26 meter lange regenboogvlag voor de Dordrecht Pride en de Rotterdam Pride.

Berlijn Het naaicafé in Berlijn bestaat inmiddels niet meer. ‘Ik koos in 2006 voor Berlijn omdat ik daar een betaalbaar pand kon huren. Bovendien is het daar veel normaler om zelf je kleren te maken. Die cultuur hadden we nog niet zo in Nederland.’ Het naaicafé werd een succes.

Het publiek bestond uit een kleurrijke mix uit de multiculturele wijk Kreuzberg. En het concept ging de hele wereld over. Ook in Nederland zijn er nog twee succesvolle naaicafés volgens hetzelfde principe, het Naaicafé Rotterdam en het Naaicafé Arnhem. Eilers wil nu verder in de stad waar ze is geboren en getogen. ‘Het was tijd om naar huis te gaan’. Zie www.kleermaker-dordrecht.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Twee nieuwe (mini)bossen

DORDRECHT – Het was dinsdag, positief gezegd, groeizaam weer. Nat en blubberig zou je ook kunnen zeggen. Leerlingen van IKC De Fontein en Kindercampus OBS Albatros plantten ’s middags samen met IVN Natuureducatie en de gemeente min één klap het tweede en derde Tiny Forest van Dordrecht. Het dubbele minibos komt aan de Van Gendtstraat in Wielwijk, ter hoogte van beide scholen. Wethouder Marco Stam kwam ook langs om een handje te helpen. En om de naam te onthullen van het bos. Deze is door de leerlingen zelf bedacht: ‘Beastbos’. Lees meer over de minibossen in de Dordt Centraal van deze week!

Actueel

Leerlingen planten twee minibossen in Wielwijk

DORDRECHT – Leerlingen van IKC De Fontein en Kindercampus OBS Albatros planten samen met IVN Natuureducatie en de gemeente morgenmiddag in één klap het tweede en derde Tiny Forest van Dordrecht. Het dubbele Tiny Forest komt aan de Van Gendtstraat, ter hoogte van beide scholen. Wethouder Marco Stam onthult de naam van het bos en plant ook zelf een boom.

Actueel

Woonbron start ontmanteling drie laatste woongebouwen in Wielwijk

DORDRECHT – Wil Braat (90), zeg maar gerust ‘Miss Wielwijk’, en wethouder Marco Stam (Wonen en Openbare Ruimte0 verrichtten afgelopen vrijdag de eerste sloophandeling van een woongebouw aan de Cornelis Trompwegin Wielwijk. Deze sloophandeling bestond uit het verwijderen van het ‘hart’ van het gebouw. Hiermee luidden zij het startschot voor de sloop van drie woongebouwen. Op deze plek start Woonbron daarna met de bouw van 64 sociale huur- en 16 koopwoningen.