Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Eigenaresse Berlijns naaicafé geeft nu les in Dordrecht Zelf met de naaimachine aan de slag.

De Dordtse Linda Eilers startte in Berlijn het eerste naaicafé ter wereld. Na twaalfenhalf jaar vond ze het tijd om ‘naar huis’ te gaan. Sinds oktober runt ze een naaistudio in Dordrecht, aan de Pieter Zeemanweg 47.

Een broek inkorten, een tas maken of een nieuwe rits inzetten. Wie het nog niet kan, kan het nu leren in het atelier van Linda Eilers. In het atelier staan meerdere naaimachines, lockmachines, een snijtafel en een stoomstrijkijzer. En er is koffie en thee.

Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er naaicursussen, en zij die het willen leren, kunnen op die dagen ook aan de slag. ‘Deelnemers kunnen zelf aangeven wat ze willen leren, of het nu een eerste project is of iemand heeft al veel ervaring. De lessen zijn individueel en iedereen werkt aan een eigen project. Ook voor gevorderden.’ Maatwerk Wie het werk liever overlaat aan een expert, kan ook bij Eilers terecht.

´Ik kan maatwerk leveren, van een doordeweekse broek tot een trouwjurk.’ Ze kan bijna alles maken van textiel. Zo maakt ze ook kussens op maat en zitzakken. En ze maakte een 26 meter lange regenboogvlag voor de Dordrecht Pride en de Rotterdam Pride.

Berlijn Het naaicafé in Berlijn bestaat inmiddels niet meer. ‘Ik koos in 2006 voor Berlijn omdat ik daar een betaalbaar pand kon huren. Bovendien is het daar veel normaler om zelf je kleren te maken. Die cultuur hadden we nog niet zo in Nederland.’ Het naaicafé werd een succes.

Het publiek bestond uit een kleurrijke mix uit de multiculturele wijk Kreuzberg. En het concept ging de hele wereld over. Ook in Nederland zijn er nog twee succesvolle naaicafés volgens hetzelfde principe, het Naaicafé Rotterdam en het Naaicafé Arnhem. Eilers wil nu verder in de stad waar ze is geboren en getogen. ‘Het was tijd om naar huis te gaan’. Zie www.kleermaker-dordrecht.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Veel te doen en beleven op Zomerfeest in Wielwijk

DORDRECHT – Een dag waarop bewoners elkaar ontmoeten, nieuwe mensen én organisaties in hun buurt ontdekken, genieten van muziekoptredens, eten en drinken en ook nog workshops kunnen doen? Dat is Zomerfeest Wielwijk op zaterdag 29 juni. Dan is jong en oud welkom van 12.00 tot 17.00 uur op dit familiefestival in het Wielwijkpark.

Actueel

Frisse duik in opgefrist zwembad

DORDRECHT – In het zwembad van Speeltuinvereniging Zeehavenkwartier in Wielwijk kon vandaag een frisse duik genomen worden. Vorig jaar moest het badje enige tijd dicht, omdat er zwarte troep in het water werd aangetroffen. Ondanks onderzoek van de Omgevingsdienst werd niet duidelijk waar die vandaag kwam. Maar het bad is schoongemaakt en opnieuw geverfd en ziet er nu weer nieuw en fris uit. (Foto: Stolk Fotografie)

112-nieuws

VIDEO: Fietser ernstig gewond geraakt bij ongeluk

DORDRECHT – Zaterdagmiddag rond 13:15 uur is een fietser ernstig gewond geraakt bij een ongeluk met een auto op de Van Kinsbergenstraat in de Wielwijk. Meerdere hulpverleners kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te bieden. Nadat het slachtoffer in de ambulance was gestabiliseerd, reed de ambulance door naar de Laan van Londen, waar de traumahelikopter inmiddels geland was. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeluk. Mogelijk hebben de fietser en de bestuurder van de auto elkaar over het hoofd gezien en konden ze elkaar niet meer ontwijken. Het slachtoffer is met meerdere verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. (Foto: Stolk Fotografie)